środa, 23 marca 2016 12:00
Zadbaj o to, by wielkanocne smakołyki i skutki przejedzenia nie odebrały Ci energii dobrego nastroju. Zafunduj swojej rodzinie zdrowe święta! Pomoże w tym Natalia Bobowik, dietetyk z poradni Mój Dietetyk.
wtorek, 22 marca 2016 16:45
Prawdziwy, domowy majonez ma niepowtarzalny smak i zapach. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, bez którego wielkanocne śniadanie nie może się udać. PRZEPIS.
wtorek, 22 marca 2016 11:04
poniedziałek, 21 marca 2016 14:27
W Wielkanoc stół staje się popisem kulinarnego kunsztu i finezji. Co najczęściej serwujemy naszym gościom w tym czasie? Smakowity żurek z kiełbasą, jaja z majonezem, pasztety i lukrowane baby – oto kwintesencja świątecznego menu. Kilka drobnych zmian w wielkanocnym jadłospisie sprawi, że święta nie zostawią przykrej pamiątki w postaci dodatkowych centymetrów w pasie.
poniedziałek, 21 marca 2016 13:29
czwartek, 17 marca 2016 13:53
Polska kuchnia jest bardzo ciężka, a potrawy, które jemy na co dzień są często bardzo tłuste. Po zjedzeniu takiego posiłku czujemy się senni, zmęczeni i jedyne o czym marzymy to drzemka. Jest jednak jest na to rozwiązanie – detoks sokowy.
czwartek, 17 marca 2016 11:11
Owoce gujawy i ich przetwory zawierają mnóstwo witamin m.in. C, PP oraz mają właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze, łagodzące, a nawet odchudzające.
środa, 16 marca 2016 10:43
Sklepowe półki obfitują w przeróżne zamienniki tradycyjnego cukru i produkty, w których zamiast białego kryształu znalazły się inne substancje słodzące. Możemy wybierać od słodzików, które mają zero kalorii, po przeróżne egzotyczne „słodziwa”, jak cukier kokosowy czy daktylowy. Na co się zdecydować, aby odpowiednio zarządzać kaloriami?
środa, 16 marca 2016 10:38
poniedziałek, 14 marca 2016 11:30
piątek, 11 marca 2016 08:00
W starożytnych Chinach najpopularniejsza odmiana marchwi była... biała. Jej pomarańczowe, dziś najlepiej nam znane wcielenie, wyhodowali Holendrzy. Chrupiąca o słodkim smaku i pełna witamin. Taka jest marchew.
poniedziałek, 7 marca 2016 14:34
Badania dowodzą, że papryczki chili wspomagają odchudzanie, jednak dla niektórych mogą okazać się za ostre i wywoływać uczucie palenia w ustach. Naukowcy Nestlé znaleźli dla nich delikatniejszą w smaku alternatywę – cynamon.
czwartek, 3 marca 2016 09:44
O chorobie otyłościowej, przyczynach jej powstawania oraz o tym, czym grozi nieleczenie otyłości rozmawiamy z prof. Maciejem Michalikiem, kierownikiem Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej i Małoinwazyjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
poniedziałek, 29 lutego 2016 13:40
Przełom lutego i marca to ciężka przeprawa dla organizmu. Choć dni staja się coraz dłuższe, to pogodowe anomalia potrafią mocno namieszać w naszej odporności.
poniedziałek, 29 lutego 2016 08:30
Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. Ma oryginalny smak (bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze. Ma mało skrobi, natomiast posiada dużo przyswajalnego białka.