Winogrona w Niemczech w kratkę
2025-10-21 15:43:43(ost. akt: 2025-10-21 15:43:46)
Z tegorocznych zbiorów winogron wyprodukowane zostanie w Niemczech 7,3 mln hektolitrów moszczu gronowego używanego do produkcji wina - poinformował we wtorek Niemiecki Instytut Wina (DWI). Tym samym zbiory podczas tegorocznego winobrania w RFN są najmniejsze od 15 lat.
Są one o 7 proc. niższe niż w roku poprzednim i o 16 proc. niższe od dziesięcioletniej średniej, która wynosi 8,7 mln hektolitrów.
Po raz ostatni winiarze w Niemczech zebrali mniejsze plony w 2010 roku, 15 lat temu z winogron wyprodukowano 7,1 mln hektolitrów moszczu gronowego.
Moszcz to świeżo wyciśnięty sok winogron, który zawiera nie tylko sam płyn, ale także miąższ, skórki czy pestki. Jest to półprodukt powstający w pierwszym etapie produkcji wina, zanim rozpocznie się fermentacja alkoholowa.
Spadek produkcji w tym roku przypisuje się znacznie niższym plonom w czterech największych niemieckich regionach winiarskich, czyli Hesji Nadreńskiej, Palatynacie, Badenii oraz Wirtembergii. Negatywnie na winogronach odbiły się tu obfite opady deszczu w połowie września.
Jednocześnie branża winiarska zapewnia, że tegoroczna jakość winogron uznawana jest za wyjątkowo dobrą. - Winogrona były w tym roku często mniejsze, za to bardziej aromatyczne. To powinno przełożyć się na wina o intensywnie owocowym smaku – powiedział rzecznik DWI Ernst Buescher.
(PAP)
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez