Jakie ciasta przychodzą Ci do głowy, gdy myślisz o świętach Bożego Narodzenia? W polskich domach królują w tym okresie przede wszystkim staropolskie pierniki, makowe strucle oraz serniki pod przeróżnymi postaciami. Sporą popularnością cieszy się jednak także inny, nieco skomplikowany, ale wart każdego wysiłku przepis na coś słodkiego… To elegancka i apetyczna szarlotka z bezą, która łączy w sobie kilka chrupiące kruche ciasto, kwaskowatą masę jabłkową i warstwę puszystej, słodkiej bezy. Co warto wiedzieć o tym deserze i jak go przyrządzić krok po kroku?
Za twórcę szarlotki uznaje się francuskiego cukiernika Marie-Antoine’a Careme’a, który miał przygotować kruche ciasto z jabłkami dla swojego długoletniego pracodawcy, cara Aleksandra I. Swój nowatorski przepis na coś słodkiego nazwał zaś ponoć „charlotte russe” na cześć szwagierki władcy, księżnej Charlotty Pruskiej. Jabłkowe ciasto szybko zdobyło dużą popularność w kręgach znacznie szerszych niż tylko rosyjski dwór.
Pierwszym istotnym elementem, na którym bazuje szarlotka z bezą, jest przyjemnie chrupiące kruche ciasto. By zachować idealne proporcje, przygotuj następujące składniki:
100 g cukru,
1 cukier wanilinowy,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
300 g zimnego masła,
5 żółtek.
W czasie, gdy ciasto odpoczywa w lodówce, zabierz się za przygotowanie jabłek – będziesz ich potrzebować ok. 1 kg. Wiele osób uważa, że na szarlotkę najlepiej nadają się odmiany kwaśne, takie jak np. antonówka, papierówka czy szara reneta. Z powodzeniem możesz jednak sięgnąć także po słodsze gatunki, jak ligol albo lobo. Wybrane jabłka dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj do nich sok z połowy cytryny, opakowanie cukru wanilinowego oraz budyniu śmietankowego, a także łyżeczkę cynamonu. Wymieszaj je i odstaw.
Ostatnim, ale kluczowym elementem, który składa się na ten wyjątkowy przepis na coś słodkiego, jest oczywiście sama beza. By wyszła idealnie, ubijaj 5 białek (powinny być w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli, stopniowo dodając 1,5 szklanki cukru, aż piana będzie sztywna. Pod koniec dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj całość.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez