Czy znasz ten popularny świąteczny wypiek?

2021-11-19 15:58:10 (ost. akt: 2021-11-23 12:06:19) Artykuł sponsorowany

Podziel się:

Jakie ciasta przychodzą Ci do głowy, gdy myślisz o świętach Bożego Narodzenia? W polskich domach królują w tym okresie przede wszystkim staropolskie pierniki, makowe strucle oraz serniki pod przeróżnymi postaciami. Sporą popularnością cieszy się jednak także inny, nieco skomplikowany, ale wart każdego wysiłku przepis na coś słodkiego… To elegancka i apetyczna szarlotka z bezą, która łączy w sobie kilka chrupiące kruche ciasto, kwaskowatą masę jabłkową i warstwę puszystej, słodkiej bezy. Co warto wiedzieć o tym deserze i jak go przyrządzić krok po kroku?

Szarlotka z bezą: jeden ze świątecznych klasyków
Za twórcę szarlotki uznaje się francuskiego cukiernika Marie-Antoine’a Careme’a, który miał przygotować kruche ciasto z jabłkami dla swojego długoletniego pracodawcy, cara Aleksandra I. Swój nowatorski przepis na coś słodkiego nazwał zaś ponoć „charlotte russe” na cześć szwagierki władcy, księżnej Charlotty Pruskiej. Jabłkowe ciasto szybko zdobyło dużą popularność w kręgach znacznie szerszych niż tylko rosyjski dwór.

Wyjątkowo pyszny, świąteczny wariant tego deseru, czyli szarlotka z bezą i kremem Nutella®, to bez wątpienia propozycja dla cierpliwych. Z pewnością warto jednak poświęcić mu nieco czasu i energii – efekt jest bowiem niezwykle satysfakcjonujący. Przyjrzyjmy się zatem nieco bliżej poszczególnym etapom powstawania takiego ciasta.

Jak przygotować idealne kruche ciasto?
Pierwszym istotnym elementem, na którym bazuje szarlotka z bezą, jest przyjemnie chrupiące kruche ciasto. By zachować idealne proporcje, przygotuj następujące składniki:

450 g mąki pszennej,
100 g cukru,
1 cukier wanilinowy,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
300 g zimnego masła,
5 żółtek.

Zacznij od przesiania mąki na stolnicę – dzięki temu ciasto będzie miało właściwą strukturę. Następnie dodaj pozostałe suche składniki i dobrze wymieszaj je z mąką. Masło posiekaj w małe kawałki, a potem utrzyj je razem z mąką palcami lub dokładnie siekaj nożem, aż powstanie drobniutka kruszonka. Dodaj do niej żółtka i zagnieć wszystko na miękkie, elastyczne i przyjemnie błyszczące ciasto. Uformuj z niego kulę, nieco ją spłaszcz i zawiń w folię spożywczą. W takiej formie włóż ciasto do lodówki – powinno tam spędzić ok. 30 minut. Dzięki temu po upieczeniu będzie idealnie chrupkie.

Najlepsze jabłka do szarlotki
W czasie, gdy ciasto odpoczywa w lodówce, zabierz się za przygotowanie jabłek – będziesz ich potrzebować ok. 1 kg. Wiele osób uważa, że na szarlotkę najlepiej nadają się odmiany kwaśne, takie jak np. antonówka, papierówka czy szara reneta. Z powodzeniem możesz jednak sięgnąć także po słodsze gatunki, jak ligol albo lobo. Wybrane jabłka dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj do nich sok z połowy cytryny, opakowanie cukru wanilinowego oraz budyniu śmietankowego, a także łyżeczkę cynamonu. Wymieszaj je i odstaw.

Możesz teraz nagrzać piekarnik – nastaw go na 175 st. C. Wyjmij z lodówki ciasto i podziel je na 3 części. Jedną z nich odłóż z powrotem w chłodne miejsce. Pozostałe rozwałkuj i ułóż na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstaw do piekarnika na 10 minut.

Beza, czyli klucz do sukcesu
Ostatnim, ale kluczowym elementem, który składa się na ten wyjątkowy przepis na coś słodkiego, jest oczywiście sama beza. By wyszła idealnie, ubijaj 5 białek (powinny być w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli, stopniowo dodając 1,5 szklanki cukru, aż piana będzie sztywna. Pod koniec dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj całość.

Teraz czas złożyć wszystko w całość! Na podpieczony spód wyłóż jabłka, potem dodaj bezę, a na końcu – startą na tarce resztę ciasta z lodówki. Szarlotka z bezą powinna piec się ok. 40 minut, aż stanie się apetycznie rumiana. Tuż przed podaniem każdy jej kawałek warto dodatkowo udekorować kremem Nutella®. Palce lizać!

Życzymy Ci owocnych świątecznych wypieków!


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB